Hur påverkar renoveringen dig?

Tillfälligt boende

Under renoveringen av din lägenhet erbjuds du ett tillfälligt boende på området. Vi hjälper dig att förbereda din utflyttning för att minimera störningarna i din vardag.

Storleken på ditt tillfälliga boende matchas så väl det går efter din lägenhet men kan eventuellt skilja i storlek. Du betalar alltid hyran för din egen lägenhet och ersätts i efterhand om ytan/hyran på ditt tillfälliga boende är mindre än din egen.

Renoveringen av din lägenhet tar från 2 upp till 6-7 månader. Olika etapper tar olika lång tid, bland annat beroende på hur vatten/och avloppsstammar är dragna i huset samt hur många lägenheter som renoveras samtidigt. Exakt när utflyttning sker beror på var i området du bor. Du kommer få mer information från oss så att du i god tid kan förbereda dig inför utflyttningen.

Ditt förråd kommer också evakueras i samband med din flytt till ditt tillfälliga boende.

Hyr du en bilplats använder du den även under perioden när du bor i ditt tillfälliga boende.

Vi kommer att kalla dig till ett informationsmöte men även till ett personligt möte i din lägenhet eller i vår iordningsställda visningslägenhet då vi gemensamt går igenom dina önskemål. Vi berättar också vad du kan förvänta dig under renoveringstiden.

Håll utkik efter vårt informationsblad som kommer i ditt brevinkast. Där hittar du information om när du behöver flytta ut, viktiga saker att tänka på och åtgärda och en checklista inför flytten.

Information, regler och tips när du bor i din tillfälliga bostad

Hyresjustering

I samband med renoveringen genomför vi en hyresjustering. Hur din hyra förändras beror på storleken på din lägenhet och din hyra idag. Allt detta går vi igenom på det personliga mötet med dig.

Alla fastigheter slits över tid och behöver renoveras med jämna mellanrum – så även Romberga. Detta är en realitet som berör oss alla, vare sig vi bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.Vi strävar efter att minimera merkostnaden för dig som är hyresgäst. Vi har fördelen att förhandla om stora volymer med byggföretagen. Det gör att vi kan pressa kostnaden mer än t.ex. en enskild bostadsrättsinnehavare som renoverar.

Vi strävar också efter att uppfylla kriterierna för statliga bidrag, något som vi måste söka för varje etapp i taget. Skulle vi beviljas bidrag kommer det dig till del i form av en mjukare hyreshöjning, fördelad över 7 år.

Hur mycket höjs hyran?

Hyran höjs med mellan 685–1 943 kr per månad beroende på lägenhetsstorlek (1 r.o.k. till 4 r.o.k.) och införs enligt följande beroende på hyreshöjningens storlek:

Upp till 500 kr: ingen intrappning

501 - 900 kr: 2 års rak intrappning (50% år 1, resterande 50% år 2)

901–1 500 kr: 4 års rak intrappning (25% år 1, ytterligare 25% år 2, osv)

Över 1 500 kr: 5 års rak intrappning (20% år 1, ytterligare 20% år 2, osv)

Ex, hyreshöjning med 1 500 kr

År 1 +375 kr/mån
År 2 +750 kr/mån
År 3 +1 125 kr/mån
År 4 och framåt: +1 500 kr/mån

Betala bara för ditt eget vatten!

I samband med renoveringen inför vi individuell mätning och debitering av varmvatten. Det betyder att du bara betalar för det varmvatten du själv använder. Du får en hyressänkning eftersom varmvattnet tas bort från hyran. Det debiteras i stället separat på din hyresavi till en kostnad av 127,98 kr/m3 (kostnaden regleras årsvis). Du kan själv följa din förbrukning och debitering genom att logga in på Mina sidor på ehb.se

Hyressänkningen blir för:

1 rokv 96 kr/mån
1 rok 134 kr/mån
2 rok 224 kr/mån
2,5 rok 268 kr/mån
3 rok 324 kr/mån
4 rok 507 kr/mån
5 rok 710 kr/mån
Avdraget regleras årsvis.

Hur påverkar renoveringen dig?

• Jordfelsbrytare installeras (jordade vägguttag samt ny EU-standard på eluttagen i taket).

• Nytt ventilationssystem/uppgradering av ventilationssystem.

• Nya vatten- och avloppsstammar.

• Nya tätskikt och ytskikt i badrum (kakel på väggar, klinker på golv), ny vägghängd toalettstol, nytt handfat med ettgreppsblandare, nytt badrumsskåp med lysrörsarmatur, ny taklampa, nytt badkar/duschdraperi (valfritt), nya krokar och pappershållare, förberett för tvättmaskin (el, vatten och avlopp).

• Nytt kök (stommar, luckor, lådor, kakel, bänkskiva), ny spiskåpa, målade väggar (valfri färg) samt ny linoleummatta (valfri färg). Kyl/frys/spis bytes vid behov

• IMD och temperaturgivare i varje lägenhet.

• Säkerhetsdörr till varje lägenhet.

• Elektroniskt passersystem för port, soprum, tvättstuga inkl. elektronisk bokningstavla för tvättstuga.

• Postbox i trapphus samt tidningsklämma vid lägenhetsdörr.

• Uppgraderade hissar (vid behov).

• Bättring av ytskikt i trapphus (vid behov).

• Undercentral byggs om och fördelas på flera mindre UC på området, nya kulvertar installeras.

Dokument

Broschyr

Broschyrer för de olika etapperna i projektet i tryckt format.


Etapp 7 - Sämskarbogatan 49-61.

Broschyr för etapp 8


Etapp 8 - Rombergsgatan 30-40.

Broschyr för etapp 8

Flyttinfo

Denna folder blir aktuell när det är dags att flytta till temporärboendet och kommer delas ut på möte.

Folder med flyttinfo

VÅRT PROJEKTKONTOR I ROMBERGA

Ett platskontor med visningslägenhet finns på bottenvåningen på Rombergsgatan 49. Dit har du som hyresgäst möjlighet att komma för se hur
ditt nya badrum och kök kommer se ut. Här kan du också träffa Eva eller Maria för att få all information om renoveringen och din tillfälliga flytt.
Dina tillval kan du göra på plats i visningslägenheten. Välkommen!

Foto på Eva
Eva ramström
OMBYGGNADSSAMORDNARE
0171–62 58 35
eva.ramstrom@ehb.se
Foto på Maria
Maria Andersson
BOSOCIALSAMORDNARE
0171–62 58 37
maria.andersson@ehb.se

AB Enköpings Hyresbostäder  |  Box 3051  |  745 03 Enköping  |  Besöksadress: Kyrkogatan 13  |  Telefon 0171–62 58 20  |  info@ehb.se  |  www.ehb.se